Hester Hellinga is geboren in het Friese dorp Hallum. Ze studeerde Bouwkunde aan de TU Delft van 1999 tot 2006, waar ze afstudeerde in twee studierichtingen: Architectuur en Bouwtechnologie.

Na haar studie werkte Hellinga als onderzoeker en docent voor de onderzoeksgroep Climate Design and Sustainability. Ze is gepromoveerd op 13 november 2013. 

Hellinga werkte voor advies- en ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen van 2011 tot 2015. In juli 2015 maakte ze de overstap naar DPA Milieu.

Hellinga ondersteunt overheden, bedrijven en instellingen bij onderzoek en innovatie, advies- en handhavingsprojecten, bij (Europese) aanbestedingen en vergunningverlening. Haar specialisatie is licht, bouwfysica en duurzaamheid.

Als lid van Kernteam Indoor van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) draagt Hellinga bij aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis over de toepassing van licht in de gebouwde omgeving. In opdracht van kennisinstituut ISSO werkt ze aan een handboek voor Energie EfficiĆ«nte Verlichting.